Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΛΑΜΠΡΟΨΩΜΟ



από την Eleni Kariofilli

Υλικά

- 2 κιλά αλεύρι σταρένιο
- 150 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- αλάτι
- λάδι




Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα έως ότου το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει.
Σε αυτή την φάση προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά το αλεύρι με τον χυλό προσθέτοντας νερό χλιαρό σταδιακά.
Πρέπει να πάρει όλο το αλεύρι και η ζύμη να γίνει μαλακιά και εύπλαστη.
Βάζουμε την ζύμη στο ταψί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το στολίζουμε με διάφορα σχέδια από ζυμάρι.


Αν θέλουμε το αλείφουμε με νερό και το πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου