Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



από την Ευαγγελία Βανιώτη


Υλικά


- 25 μέτρια βερύκοκα Μπεμπέκου
- ασβέστης
- 1 κιλό ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
-4 κουταλιές χυμό λεμονιού




Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα βερύκοκα από το φλούδι αφού τα πλύνουμε και τους αφαιρούμε το κουκούτσι.
Ανακατεύουμε τον ασβέστη στον ήλιο και μόλις διαλυθεί και ηρεμήσει τότε βάζουμε τα βερύκοκα μέσα και τα πατικώνουμε με ένα πιάτο ώστε να ρουφήξουν ασβέστη όλα τα βερύκοκα.
Μετά από 3 με 4 ώρες αφαιρούμε τα φρούτα από τον ασβέστη και τα πλένουμε 8 με 10 νερά.
Αφήνουμε να τρέξει άφθονο νερό να ξεπλυθούν καλά.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.


Ρίχνουμε τα βερύκοκα και τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.


Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να μείνουν ένα 24ωρο.


Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα βερύκοκα από την κατσαρόλα και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω για να πέφτει το σιρόπι.


Δένουμε το σιρόπι και ρίχνουμε ένα ένα τα βερύκοκα προσθέτοντας 4 κουταλιές χυμό λεμονιού.
Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.


Έχουμε αποστειρώσει τα βάζα.
Τοποθετούμε το γλυκό μέσα στα βάζα σφραγίζουμε τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 100 βαθμούς.


Το γλυκό έτοιμο!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου