Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

ΑΧΛΑΔΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



από την Μπέρρυ Γραφάκου

Υλικά


- 2 κιλά αχλαδάκια κρυστάλλια ...3 κιλά πριν το καθάρισμα.
- 1.750 γρ. ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- 3 λεμόνια
- 5-6 γαρύφυλλα ξερά
- 5-6 φύλλα αρμπαρόριζας
- 200 γραμ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.




Εκτέλεση



Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλαδάκια. (τα δικά μου ήταν βιολογικά μεγέθους καρυδιού κλαψ!!!).
Τα κόβουμε στη μέση΄
Βγάζουμε τα σποράκια και τα βάζουμε σε μπόλικο νερό που έχουμε στίψει 1 λεμόνι και έχουμε βάλει και τις λεμονόκουπες (το λεμόνι το βάζουμε για να μην μαυρίσουν).
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα γαρύφαλλα για 5-6 λεπτά.
Σουρώνουμε τα αχλαδάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με 2 κουταλιές χυμό από το 2ο λεμόνι Βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (να τρυπιούνται με το πηρούνι) και σβήνουμε τη φωτιά. 
Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε όλη τη νύχτα.
Την επομένη, βγάζουμε τα αχλαδάκια με μία τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και βράζουμε το σιρόπι μόνο του μέχρι να αρχίσει να δένει.

Στην συνέχεια ρίχνουμε τα αχλαδάκια, τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (να ξεφλουδίσετε με καυτό νερό αμύγδαλα, μην αγοράσετε έτοιμα ξεφλουδισμένα) και τα φύλλα αρμπαρόριζας. 
Αν δεν έχουμε αρμπαρόριζα, βάζουμε 2 βανίλιες άρωμα. 
Οταν δέσει καλά το γλυκό....να αφρίζει στο βράσιμο και να κυλά σε κόμπους το σιρόπι....ρίχνουμε και το χυμό από τα 2 λεμόνια (μείον τις δύο κουταλιές που βάλαμε στην αρχή), αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε τη φωτιά.
 Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα κουζίνας και όταν κρυώσει λίγο, το βάζουμε σε ζεστά (όχι καυτά) αποστειρωμένα βάζα.



Γλυκό κουταλιού μπορούμε να φτιάξουμε και με άλλα αχλάδια αλλά το αχλάδι κρυστάλλι δίνει στο γλυκό το υπέροχο τριανταφυλλένιο χρώμα της φωτογραφίας. Μ.Γ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου