Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

ΕΛΙΕΣ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ –ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ





από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-πράσινες ελιές
- αλάτι χοντρό


Εκτέλεση
Τσακίζουμε τις ελιές προσέχοντας να μην σπάσουμε το κουκούτσι τους.
Βάζουμε λίγες λίγες τις ελιές μας σε ένα σακουλάκι . Το κρατάμε κλειστό με το ένα χέρι μας και με το άλλο τις τσακίζουμε με ένα σφυράκι πάνω σε μια σανίδα κοπής. 




Αφού τελειώσουμε με το τσάκισμα τις βάζουμε για λίγες ώρες, 5-6 το πολύ στο νερό. Κατόπιν τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό. 


Τις τοποθετούμε σε μπουκάλια και ετοιμάζουμε την άρμη μας.
Η αναλογία 1 μέρος αλάτι με 8 μέρη νερό.
Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το αλάτι και γεμίζουμε τα μπουκάλια.
Στην αρχή για μερικές μέρες που θα γίνεται η ζύμωση τα μπουκάλια θα φουσκώνουν οπότε ανοίγουμε τακτικά το καπάκι τους και αφαιρούμε τον αέρα που πλεονάζει. Όταν σταματήσει η ζύμωση βάζουμε 1-2 φέτες λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο για να μην έρχονται  σε επαφή με το οξυγόνο,
Έτσι διατηρούνται για πολύν καιρό, Οπότε κάθε φορά που θέλουμε να φάμε ελιές βγάζουμε μερικές και τις τοποθετούμε σε ένα βάζο γυάλινο.
Βάζουμε ξερό κόλιανδρο προσθέτουμε  χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο σκόρδο και τις αρωματίζουμε με τα ανωτέρω υλικά μας.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και είναι έτοιμες για κατανάλωση!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου