Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΤΟΥΡΣΙ

από την Ιωάννα  Βαγενά

Υλικά
 - 10 μέτριες μελιτζάνες
- 1 καρότο (100 γρ. περίπου)
- 200 γρ. λάχανο
- 1 πράσινη ντομάτα μέτρια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 2-3 κλαδάκια σέλινο
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά (αν τρώτε καυτερά)
-  2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι χοντρό
- 2 κ.σ. ξύδι
- 4-5 μακριά κοτσάνια σέλινο ή σέλερι για να δέσουμε τις μελιτζάνες

Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε κατά μήκος όπως για το ιμάμ .
Βράζουμε σε κατσαρόλα νερό τόσο όσο να σκεπαστούν και τις ζεματάμε για 3 λεπτά. 


Τις μεταφέρουμε σε σκεύος με κρύο νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν.


Στο ίδιο νερό ζεματάμε καλά και τα κοτσάνια για το δέσιμο.


 Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε την άρμη μας (να επιπλέει ένα μικρό αυγό) , προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο δεμένο σε ένα κομμάτι τούλι και το ξύδι.
Στην συνέχεια κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στην άρμη.




Στραγγίζουμε και στύβουμε καλά τις μελιτζάνες να φύγουν τα πολλά υγρά τους , γεμίζουμε με το μίγμα των λαχανικών .

Χωρίζουμε τα ζεματισμένα κοτσάνια σε λωρίδες και δένουμε τις μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε σε δοχείο βάζοντας ανάμεσά τους τα κομμάτια σκόρδου , καυτερής πιπεριάς , μερικές ροδέλες καρότο και λίγο σέλινο . 
Τέλος ρίχνουμε την άρμη , προσέχουμε να σκεπαστούν καλά και κλείνουμε το δοχείο καλά. Σε μία εβδομάδα δοκιμάζουμε την άρμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι. 
Καλή επιτυχία !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου