Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

ΜΥΖΗΘΡΑ ΣΠΙΤΙΚΗ



από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά
- 2 λίτρα γάλα
- 1 φλιτζάνι ξύδι
- αλάτι χοντρό
- 1 κομμάτι τούλι ή τυρόπανο ή τουλουπάνι ή ύφασμα κουνουπιέρας.

Εκτέλεση
Βράζω το γάλα με 1 κουταλιά χοντρό αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρή τη θέλουμε. Μπορούμε να μη βάλουμε και καθόλου) και όταν αρχίσει να φουσκώνει το ψεκάζουμε γρήγορα με το ξύδι. 

Ανακατεύω και αφήνω για 2' ακόμα στη φωτιά. 

Ύστερα αποσύρω και αφήνω 10' να κόψει τελείως το γάλα. 

Θα ξεχωρίσει υγρό και στέρεο.

Το ρίχνω σε σουρωτήρι που έχω βάλει το τουλουπάνι (βρεγμένο και καλά στημένο)

 το αφήνω να στραγγίσει για 30' και ύστερα δένω το τουλουπάνι δίνοντας του στρογγυλό σχήμα. .
Το αφήνω να στραγγίσει κρεμασμένο για 1/2-2 ώρες.
 ..
Αφαιρώ το τουλουπάνι με χοντρό αλάτι (εγώ βάζω και ψιλό).
Το αφήνουμε να στεγνώσει με σήτα εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες γυρνώντας το συχνά στο αλάτι. 

Είναι έτοιμο για χρήση. 

Τη διατηρώ στο ψυγείο. ..
(Εγώ μετά το μήνα την βάζω και στην κατάψυξη).
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου