Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΡΟΛΟ


από την χρυσα κυριακοπουλου
Υλικά 
- 500 γρ φύλλο κρούστας
- 250 γρ βούτυρο λιωμένο για το φύλλο
- 500 γρ καρύδι τριμμένο
- 150 γρ τριμμένη φρυγανιά
- 60 γρ ζάχαρη 
- 1 κγ κανέλα
- 1/2 κγ γαρύφαλλο
- 50 γρ σουσάμι τριμμένο καβουρντισμένο
- 1 ποτηράκι του κρασιού τσίπουρο
ΣΙΡΟΠΙ 
- 1 ποτήρι μέλι 
- 2 ποτήρια ζάχαρη 
- 3 ποτήρια νερό 
-- 1 λεμόνι

Εκτέλεση 

Ενώνουμε τα υλικά (καρύδι, φρυγανιά, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, σουσάμι, τσίπουρο) 


Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες 

και μια μια λωρίδα τη βουτυρώνουμε, 

βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε στα πλάγια

 και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό,

 το βουτυρώνουμε 

και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί 

Ακλουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα

Ψήνουμε στους 180 0  Κελσίου στον αέρα μέχρι να ροδίσουν (για 30 με 40 λεπτά περίπου) 

Μέχρι να ψηθούν τα ρολά μας ετοιμάζουμε το σιρόπι μας όλα τα υλικά μαζί((κόβουμε το λεμόνι στη μέση)



και βράζουμε για 8 λεπτά από το σημείο βρασμού

Θέλουμε να είναι και το γλυκό καυτό και το σιρόπι καυτό, οπότε μόλις βγει το ταψί μας από το φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι με μια κουτάλα και το αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει 

και την επόμενη μέρα το...τσακίζουμε!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου