Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

ΞΥΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


από την Βασιλική Σούμπαση-Μανουηλίδου

Υλικά
- ½  κιλό γιαούρτι
- ½  κιλό ντομάτες
- ½ κιλό  κρεμμύδια
- ½  κιλό πιπεριές
- μαϊντανός
- προζύμι
- αλεύρι
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι

Εκτέλεση


Παίρνουμε το γιαούρτι όπως είναι με την πέτσα και προσθέτουμε μια κουταλιά αλάτι και μια κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι.
Πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά, 


τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι, προσθέτουμε αρκετό αλεύρι και όταν γίνει χυλός 

προσθέτουμε και το προζύμι που το ετοιμάζουμε τουλάχιστον 4-5 μέρες.


Στη συνέχεια προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Τη ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 24 ώρες. Την άλλη μέρα προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί και ξαναζυμώνουμε και πάλι την αφήνουμε σκεπασμένη για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο και επαναλαμβάνουμε για 4 μέρες.




Κατόπιν ακλουθούμε τον γνωστό τρόπο για να γίνει ο τραχανάς μας. Κόβουμε την ζύμη μικρά κομμάτια και τον περνάμε στο ειδικό κόσκινο για να τριφτεί και να στεγνώσει καλά πριν τον αποθηκεύσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου