Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΣΚΑΒΑΛ ΠΑΝΕ


από την Evi Nikolaidou

Συνταγή, και υλικά όλα μαζί αχταρμάς ένα πράμα
κι όποιος καταλάβει, κατάλαβε!!!!!

Αγαπημένα μ μαγειράκια,η απόφαση ήταν καταδικαστική! Επροσεφέρθην η καψερή,να την εγγράψω του σοβαρού!ΔυσΥτυχώς δι'εσάς,δεν εισακούσθην! Οπότενες,λυπάμαι,θα υποστείτε και το μαρτύριον τούτον! Ξαναχτυπώ ''συγγράφοντας'' και καταστρέφοντας ένα εκπληκτικό έδεσμα: το cascaval pane!!! Λεπόν,βήμα πρώτονε: εξόρμηση στην Αχαρνών,το νούμερο 59 γωνία,παραδίπλα από το πάλαι ποτέ ΤΣΑΥ και νυν ΕΦΚΑ (μην αρχίσω τους κάντηλους τώρα και με δαύτο το ΕΦΚΑ,δεν μου το επιτρέπει κι η αναΘροφή μου -μην γελείτε όσοι με ξέρουτε προσωπικά- και δεν αφήνει κι η διαχείρηση με τα αστεράκια της τα σχόλια τοιούτου είδους)!
 Εκειά,θα αζητήξουμε το περίφημο κασκαβάλι,εκ Ρουμανίας προερχόμενον (ελπίζω,να μην το κόβει ποδαράτο και να ροβολάει κατά δω)! Κείτεται ξαπλωμένο αναπαυτικότατα στο φριτζιντέρι-κοινώς ψυγείο- με το που θα μπουκάρουμε στο μαγαζί,εις την αριστεράν μας χείρα! Το βουτάμε,πλερώνουμε καλού-κακού,μην βρούμε και τον μπελά μας και τρεχάμε εις την οικίαν του σπιτιού μας,να το πανιάσουμε! 

Βήμα δευτερόνε:ως καλά μαγειράκια,έχουμε και αλευράκια και αυγούλια κοτίσια και φρυγανούλια και λαδάκι,όοοχι το καλό,το άλλο,το καλαμποκίσιο! Αν δεν,κακό τση κεφαλής μας,γιατί κασκαβάλ πανέ δεν μας γλιέπω,να τρώμε!!! Και τώρα αρχίζει η υπερπαραγωγή:κόβουμε το κασκαβάλι σε φέτες χοντρούλες ίσαμε ένα δάχτυλο(τώρα,αν τα δαχτύλια μας είναι σαν λουκανικάκια στρουμπουλά,ε,ας το προσέξουμε λίγο το θέμα κι αν περιμένουμε,να αδυνατίσουν για την κοπή,κασκαβάλ θα φάμε νεξτ γίαρ-κοντά είναι άλλωστε το νέον έτος,υπομονή και χρόνια μας πολλά )!Το κόψαμε; 
Ε,το βάζουμε στο ψυγείο την μια φέτα δίπλα στην άλλη (όχι από πάνω,για να του έρθει μια ξεραμάρα του κασκαβαλιού,να μάθει,να φέρεται)και το αφήνουμε εκειά όλη την νύχτα και την ημέρα άμα θέμε,εξαρτάται από την λόρδα που έχουμε!
Ξεκινάμε την εκτέλεσηΣ: Πετάμε το κασκαβάλι εντός του αλεύρου,το πασαλείβουμε λίαν καλώς γύρα τριγύρα και μετά του κάνουμε κι ένα μπάνιο στα αυγούλια,που τα έχουμε χτυπήσει ωραιότατα με το πιρουνάκι μας δίκην(πολύ μου αρέσει αυτή η λέξη-άσχετο)ομελέτας! Το τοιούτον το κάμουμε δις!!! Πώς λέμε ''δις εξαμαρτείν'',ε, αυτό! Τα ξαναπερνάμε δηλαδήΣ από το άλευρον και απρέ ξανά μανά από το ωόν! Τούτον γίγνεται,δια να το ''θωρακίσομεν'',γιατί και διότι το κασκαβάλιον έχει τάσεις ''χυσίματος'' και φευγιού,μπας και γλυτώσει,αλλά εμείς,ως μυαλωμένα όντα,παίρνομεν τα μέτρα μας! 

Και ήρθεν η ώρα των φρυγανακίων,που υπομονετικά περιμένουν παραδίπλα,τριμμένα κι απλωμένα με χάριν περισσήν εις το πινάκιον (τα πρωτοτόκια και το ''αντί πινακίου φακής'' σε αυτό το έργο δεν παίζουν)! Τα περνάμε,λεπόν,τα κασκαβάλια κι από κει, να τα πανάρουμε και ω! του θαύματος:είναι έτοιμα δια την τελικήν τους εμβάπτισηΝ εντός του ελαίου,αραβοσιτέλαιον είπαμε(αν βάλουμε καλαμποκέλαιο,δεν χάλασε κι ο κόΖμος...)! 
Ο λάδις θέλει,να είναι καυτός,για να υποδεχτεί τα υπέροχά μας κασκαβάλια και να τα περιποιηθεί δεόντως!!! Τα γυρνάμε με σπάτουλα,αφού τα μπορδοροδοκοκκινίσουμε από την μια μεριά,για να τα μπορδοροδοτέτοιο και από την άλλη! Κι επιτέλους τελείωσα και μαζί με μένα κι η υπομονή η δική σας με τα χαζά που με βάζει η κερία διαχειρίστρια τση άτυχης(αφού έχει μέλη σαν κι εμέ) τούτης ομάδας,να ''γράφω''!!! Και η απειλή: θα ακολουθήσουν υστερόγραφα!😋







 ΥΣ.1. Φωτογραφίες να βάλετε,κερία Γιάννα! Δεν θα τα κάμω όλα μόνη μ!
 ΥΣ.2. Σας ζητώ συγγνώμη,για την δυστυχία που σας προκάλεσα βραδιάτικα!!!
ΥΣ.3.Άμα βγάλεις άκρη κερά Γιάννα ,να με το πεις!!! Τα extension,excell και πως στο καλό τα λες,τα ξέχασα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου