Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ


από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά (για 90-100 κομμάτια περίπου)
Για τη ζύμη
- 3 κούπες ελαιόλαδο (ή 1 ½  ελαιόλαδο και  1 ½  σπορέλαιο)
- 8- 9 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κούπα καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
- 1 ½  κούπα καστανή ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 3 κούπες μέλι
- φλούδα από ένα πορτοκάλι
(Το σιρόπι θα σας φανεί λίγο, αλλά, πιστέψτε με είναι μια χαρά αρκετό)
Για το γαρνίρισμα
- 1 κούπα τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ για 10 λεπτά την ζάχαρη, το λάδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ, και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μείγμα μας, το προσθέτουμε και αυτό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα.
Μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας και να έχουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα και δεν κολλάει στα χέρια



Αν δεν πλάθεται δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο και θα είναι έτοιμη.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα, δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν πολύ.


Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα "κεντάμε " με ένα μικρό πιρούνι στο πάνω 


μέρος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0  για 25 με 30 λεπτά περίπου
Μέχρι να ψηθούν τα πρώτα μελομακάρονα φτιάχνουμε το σιρόπι ,το οποίο αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση ( προσέχουμε γιατί φουσκώνει απότομα ,αν χρειαστεί κατεβάζουμε λίγο από το μάτι και το χαμηλώνουμε) 


Βουτάμε καυτά μελομακάρονα σε καυτό σιρόπι , 


γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές,( αφήνουμε για ένα λεπτό στην κάθε πλευρά) και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα


Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι,


 όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε πιατέλες!!!

Παρατήρηση : Δεν ζυγώνουμε πολύ γιατί δεν θα γίνουν αφράτα!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου