Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ


από την Κυράννα Πέλλα

Υλικά
- 20 κιλά γάλα
- 1 κ. γ αλάτι
- 20 γραμ, τυρομαγιά υγρή
- 2 κουτ, σούπας γιαούρτι
- αλάτι χοντρό για το αλάτισμα

Εκτέλεση
Ανάλογα την ποσότητα σε γάλα ! Θα κάνετε τα παρακάτω !!
Ζεσταίνουμε το γάλα στους 33, με 35 βαθμούς περίπου.


Διαλύουμε το γιαούρτι με λίγο από το ζεστό μας γάλα , και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα , ανακατεύουμε καλά !!
Μετά ετοιμάζουμε την τυρομαγιά , σε ένα ποτήρι βάζουμε το αλάτι λίγο νερό την μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι, την ρίχνουμε και αυτήν μέσα ,ανακατεύουμε καλά !!
Το σκεπάζουμε σαν το γιαούρτι να πήξει ,περίπου μία ώρα !!! 



Όταν πήξει το ανακατεύουμε να σπάσει σε κομματάκια , το βάζουμε στην φωτιά ,ανακατεύοντας. και περιμένοντας να πιάσει 70 με 80 βαθμούς περίπου , τότε είναι έτοιμο για καλούπια η τσαντίλα ,και γερό πάτημα με βάρος !


Αφού το βάλουμε στο καλούπι  σε 5 ώρες περίπου είναι έτοιμο να το βγάλουμε από το καλούπι .

 Και κατ ευθείαν  αλατίζουμε !!
Για τρεις μέρες το αλατίζουμε κάθε πρωί με χοντρό αλάτι και αλλάζουμε το πάνω κάτω ! !



μετά από 10 η και 12 μέρες το βάζουμε κατάψυξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου