Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

ΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗ



από τον Ιωάννη και Θεοδώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 4 φύλλα χωριάτικο φύλλο Ζαγορίσιο
- κιμάς για μακαρόνια από την προηγουμένη
- κύμινο
- 4 ποτήρια ζωμό κότας
- γιαούρτι στραγγιστό
- σκόρδο λιωμένο
- σουμάκ
- φρέσκο βούτυρο




Εκτέλεση

Τον κιμά τον έτοιμο τον βάζουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε κύμινο.
Περιμένουμε να σωθούν όσο το δυνατόν τα πολλά υγρά.
Απλώνουμε το φύλλο στο τραπέζι και το χωρίζουμε οριζοντίως και καθέτως σε τετράγωνα 4 εκατοστών περίπου.
Βάζουμε σε κάθε τετράγωνο φύλλο από μισό κουταλάκι κιμά.


Τα κλείνουμε με όποιον τρόπο θέλουμε είτε σε πουγκάκια είτε σε σχήμα βάρκας όπως το πεϊνιρλί.
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για κανένα 20λεπτο.


Έχουμε ετοιμάσει τον ζωμό κότας και με μια κουτάλα ρίχνουμε προσεκτικά τον ζωμό πάνω από τα μαντί.


Τα ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός.
Έχουμε χτυπήσει το γιαούρτι με το σκόρδο.
Συγχρόνως σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο σούμακ.
Σερβίρουμε τα μαντί στο πιάτο ρίχνουμε από άνω γιαούρτι και περιχύνουμε με ζεστό βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου