Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΝΑΝΑΤΟ

από την Evi Nikolaidou


Καλησπέρα σας! Κάποια ''φίλη'' μ θεώρησε του σωστού,να ανεβάσει μία φωτογραφία,που έλαβε εσωκυτίως και έκτοτε έγινε του κακού χαμού για συνταγούλες κλπ κλπ! 
Η καψερή προσπάθησα,να σας απαλλάξω της παρουσίας μου,αλλά έπεσε ''δημόσια και δη διαχειριστική ψηφοφορία'',οπότενες
μαγειράκια μ,συνταγή του αλαμπουρνέ εζητήξατε,συνταγούλα αλαμπουρνέ θα λάβετε κι όποιος βγάλει νόημα,με το λέγει! 
Τίτλος σημερινής εκπομπής: κοτοπούλις του γλυκόξινου ή κοτοπούλις ανανάτος!
 Γουόκ έχουτε; Όι γουόκι τόκι,από το άλλο,του τηγανιζέ! 
Άμα δεν διαθέτει το κατάστημα τση κουζίνας σας,πάρτε την τηγάνα σας την μεγάλη,που μάθατε και στα γουόκια,τα κινεζάκια μ μέσα! 
Το πρώτο βήμα εγένετο,πάμε παρακάτω.Θέλουμε πραματάκια μπόλικα και δη του εξεζητημένου,διότι διαθέτουμε κι έν πρεστίζ και ως μαγείρια και ως ομάς! 
Λεπόν,κοτοπούλι στήθος φιλέτο περικαλώ,3-4 κομμάτια κομμένα σε μπουκίτσες(ειμαστενέστε σογάτοι και άρα μόνο φιλέτο επεξεργαζόμαστε).
Ζαρζαβάτια τώρα: πιπεριές του χρωματιστού,μια κόκκινη,μια κιτρινιάρα,μια περτικαλί,άντε και μια πρασινούλα,να έχουμε μια χρωματική παινδαισία (που ανάθεμα κι αν φαίνεται τίποτα στο τέλος,αλλά λέμε τώρα).Μια κρεμμυδάρα και 2 σκελίδες σκορδάτες, να έχουμε,να πορευόμαστε! 
Όλα τα ζαρζαβατοειδή,αφού τα πλυνοκαθαρίσουμε,τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (βαβούρα να γίνεται και να ταλαιπωρούμαστε)! 
Έχουμε από κοντά και την ανανοκονσέρβα in juice,τρομάρα μ,για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο του πονήματος τούτου! 
Κι αν νομίζετε,ότι ολοκληρώσατε,πλανάστε πλάνην οικτράν! Ακόμα θέμε σησαμέλαιον (είμαστε του ακριβού άλλωστε),σόγια σος γιατί είχαμε και στο χουριό μας από δαύτο,κέτσαπ φυσικά,ρυζόξυδο (τα κινεζούλια κάνουν θραύση στην συνταγούλα),αλάτι οφκόρζ και ζαχαρίτσα του μαύρου και του ακατέργαστου! 
Ελπίζω,να τα έγραψα ούλα,γιατί είμαι και του εχέμυθου και δεν μαρτυράω! Αυτά όλα τώρα τα εκτελούμε μέσα στο γουόκ,για να μάθουν να συμπεριφέρονται! 
Αρχίζει το διαδικαστικό μέρος: ζεσταίνουμε το γουόκ(στο μάτι της κουζίνας,γιατί αλλιώς και πάνω του να καθήσουμε,το γουόκι δεν θα χαμπαριάσει από ζέσταμα)και ρίχνουμε τα μπουκιτσοφιλετάκια εντός του,να έρθουν,να πάρουν ένα χρώμα,βρε αδερφέ! 
Για να μην τσιτσιρίζονται μόνα τους,τους πετάμε από πάνω, για παρέα,τους πιπεροσκορδοκρέμμυδους κι επιτέλους τα εμβαπτίζομεν στο σησαμέλαιο,που αναμένει καρτερικά την σειρά του,κοινώς τα σωτάρουμε! Αφού τα κάναμε όλα τα τοιαύτα κι ακόμα έχουμε κουράγια και δεν τα απαρατήσαμε,μπλουμ,ρίχνουμε και την σόγια από πάνω,τάχα μ για σβήσιμο (κατά το γνωστόν:να σε κάψω κοτοπούλι μ,να σε ρίξω σόγια)! Κάνουμε κι ένα ανακάτεμα και ω του θαύματος, ήρθε η ώρα, να αποκτήσει μια εσάνς του εξωτικού ο κοτοπούλις μας: προσθέτουμε τα κομμάτια του ανανά στο φαγί μας! 
Καμαρώνουμε για ένα λεπτό το υπέροχο έργο μας κι αφού μας φτύσουμε για την ομορφάδα μας και την μαγειρική μας ικανότητα,ρίχνουμε και ολίγον άλας μέσα στο γουόκι (και όι στον κόρφο μας,αν και για το φτύσιμο λένε εκεί,αν ενθυμούμαι και καλώς)! Και μην νομίζετε,ότι τελειώσαμε! 
Στο ζουμί του ανανά ρίχνουμε την κέτσαπ (η ποσότητα πάει κατά το δοκούν-πολύ μου αρέ αυτή η έκφραση,δίνει έναν άλλον αέρα στην συνταγή),μια κουταλιά από το ρυζόξιδο και βέβαια την μαύρη(διότι δεν είμεθα και ρατσισταί,άσχετα του τι μπορεί,να έχει ακουσθεί στον περίγυρο) ζάχαρη του ακατέργαστου! Τα ανακατεύουμε καλά όλα αυτά,μέχρι να τους έρθει μια αντράλα,μην σας πω και δυο και τα μπλουμάρουμε κια αυτά στην τηγανογουόκα μας! 
Και ναι! Το φαγί-θαύμα ολοκληρώθηκε,αφού το αφήσουμε,να βράσει βέβαια και να πιει τα ζουμιά τ!!! Με τις υγείες μας κι άλλη φορά να προσέχετε,όταν μου ζητάτε συνταγές!!!

 ΥΣ.Συγγνώμη δεν ζητάω! Τα παράπονά σας στους κκ. διαχειριστές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου