Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018

ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΕΥΚΟΛΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ



από την Vassiliki Nomikou

Υλικά
Για την ζύμη
- 2 φλ αλεύρι χωριάτικο[έβαλα ολικής]
- 1 φλ καλαμποκάλευρο
- 1 φλ σιμιγδάλι ψηλό
- 1 κγ αλάτι-1\2 φλ λάδι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 ½   φλ νερό περίπου.
Για την γέμιση
- 500 γρ χόρτα διάφορα και σπανάκι
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- από μισό ματσάκι μαϊντανό-άνηθο-δυόσμο ψιλοκομμένα
- 250 γρ φέτα σκληροί θρυμματισμένη
- 2 αυγά χτυπημένα
- αλατοπίπερο
- ½  φλ λάδι
- 2 κσ σιμιγδάλι η τραχανά.

Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα πλυμένα ,κομμένα και στραγγισμένα χόρτα και τα αφήνουμε να ιδρώσουν 5-10 λεπτά.
Τα στύβουμε καλά και τα ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Σε μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης με 2 φλ νερό να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Σε ρηχό λαδωμένο ταψί στρώνουμε με κουτάλι τα 2/3  του χυλού και πάνω απλώνουμε την γέμιση και πατάμε ελαφρά με τα δάχτυλα.
Στον υπόλοιπο χυλό ρίχνουμε ½  φλ νερό να αραιώσει και περιχύνουμε την πίτα.

Ραντίζουμε με λίγο λάδι 



και ψήνουμε στους 200 0 μία ώρα να ροδίσει.


Παρατήρηση : βασικό να είναι λεπτή σε πάχος για να γίνει τραγανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου