Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ



από την Δώρα Τριφύλλη

Υλικά

- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 1 φύλλο δάφνη
- 250 γραμμάρια κρεμμύδια ξερά κομμένα όπως στην σαλάτα
- λίγο δεντρολίβανο
- 1 κουταλιά της σούπας νοστιμιά λαχανικών
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας σόδα
- αλάτι 
- πιπέρι
- χυμό από ένα λεμόνι
- μια κουταλιά αλεύρι
- μουστάρδα προεραιτικά


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για μια μέρα με χοντρό αλάτι.
Τα ξεπλένουμε καλά.
Προσθέτουμε στα στραγγισμένα ρεβίθια μια κουταλιά σόδα και αφήνουμε για μισή ώρα.
Ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αδειάζουμε στην γάστρα με νερό.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι το πιπέρι το φύλλο δάφνης το δεντρολίβανο και την νοστιμιά λαχανικων.
Σκεπάζουμε την γάστρα με αλουμινόχαρτο (για να μην φεύγουν οι υδρατμοί) και μετά με το καπάκι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα και μετά στους 150 μέχρι να μαλακώσουν(περίπου δύο ώρες).
Όταν είναι έτοιμα χτυπάμε το χυμό λεμονιού με το αλεύρι την μουστάρδα και το αλάτι και το ανακατεύουμε με το φαγητό.
Ξαναβάζουμε την γάστρα για λίγο στον φούρνο για να χυλώσει η ρεβιθάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου