Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018

ΡΟΛΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ




από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
- 1 ½  κιλό περίπου μελιτζάνες
Για τη γέμιση
- 1 ντομάτα μεγάλη ώριμη
- 1-2 πιπεριές
- τυρί φέτα
- μαϊντανός
- 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετική)    
- αλατοπίπερο
- λίγο λάδι
Για την επικάλυψη
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη                
- σκόνη ντομάτας
- πάπρικα γλυκιά και καυτερή
- λιναρόσπορος σπασμένος
- λίγο λάδι

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες. Τις βάζουμε σε νερό με λίγο αλάτι.
Αφού τις στραγγίσουμε τις αφήνουμε στην άκρη  μέχρι να ετοιμάσουμε το μείγμα μπαχαρικών για την επικάλυψη.
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολ. Αραδιάζουμε σε λαδόκολλα τις μελιτζάνες και τις ραντίζουμε ελάχιστα με λάδι. Τις πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά που ετοιμάσαμε. 


Αφού τις καλύψουμε από την μία πλευρά τις γυρίζουμε και κάνουμε το ίδιο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν .
Όταν γίνουν τις βγάζουμε και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν , για να μπορούμε να τις πιάσουμε.  

Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες έτσι που να καλύπτει λίγο η μία την άλλη πάνω στην λαδόκολλα.


Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει την γέμιση  , κόβοντας όλα τα υλικά σε κυβάκια.


Με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη από την γέμιση 


και με την βοήθεια της λαδόκολλας ρολάρουμε τις μελιτζάνες και τις κλείνουμε σαν καραμέλα. 

Βγαίνουν 2 ρολά. Τις βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο. 

Όταν κρυώσει το φαγητό το κόβουμε και σερβίρουμε.


Παρατήρηση 1 : ο λιναρόσπορος κάνει τις μελιτζάνες τραγανές, χώρια που είναι και πολύ ωφέλιμος.
Παρατήρηση 2 : Όποιος θέλει μπορεί φυσικά να βάλει και  κάποιο κρέας μέσα στη γέμιση, κιμά η αλλαντικό της αρεσκείας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου