Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



από την Θεοδώρα και Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά


 - 2500 γραμμάρια δαμάσκηνα που τους αφαιρέσαμε το κουκούτσι

- 1850 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κιλό νερό
- 2 λεμόνια
- αρμπαρόριζα η κανέλα η βανίλια ανάλογα με τα γούστα μας
- 1 λεμόνι για το σιρόπι
- καβουρντισμένα αμύγδαλα


Εκτέλεση

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στην μέση αφαιρώντας το κουκούτσι.

Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό που έχουμε ρίξει τον χυμό 2 λεμονιών.



Προσέχουμε το νερό να καλύπτει όλα τα δαμάσκηνα.

Τα αφήνουμε για μερικές ώρες,
Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μεγάλη και ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό.



Τα βράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά εννοείται από την στιγμή που αρχίσει ο βρασμός. Αφαιρούμε τον αφρό.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και την επόμενη μέρα τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Τότε ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το αρωματικό που αποφασίσαμε.


Προσωπικά χρησιμοποιήσαμε αρμπαρόριζα.
Αποστειρώνουμε τα βάζα και γεμίζουμε στα ζεστά βάζα το ζεστό γλυκό .
Τα γεμίζουμε με το σιρόπι και τα κλείνουμε καλά. 
Τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου