Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΝΕΡΑΤΖΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


από την Καλλιόπη

Υλικά

 - 20 νεράντζια περίπου  για να βγουν 1 κιλό φλούδες
Για το σιρόπι
- 2,5 κιλά  ζάχαρη
-2-3 ξυλάκια  κανέλας
- αρμπαρόριζα
Για την λεμονάδα
- 2-3 λεμόνια
- νερό


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα φρούτα στον τρίφτη , τα ξεφλουδίζουμε και τα χωρίζουμε στα 2 ή στα 3, ανάλογα με το μέγεθος
Τα τυλίγουμε σε ρολό  με οδοντογλυφίδα η κλωστή
Τα βάζουμε στο νερό και τα βράζουμε λίγο . 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε κρύο. Κάθε μέρα αλλάζουμε με  κρύο νερό.
Βράζουμε να ξεπικρίσει στην 5 η 6 μέρα.
Αφού ξεπικρίσει το πλένουμε με κρύο νερό και μετά  το βάζουμε  στην λεμονάδα να μείνει  1-2 ώρες.


Μετά το πλένουμε ξανά και το στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ βράζουμε το σιρόπι, την ζάχαρη και 2-3 ποτήρια νερό.


Το βράζουμε να λιώσει η ζάχαρη και μετά βάζουμε  τα φρούτα …να βράσουν όλα μαζί , προσθέτοντας την κανέλα και την αρμπαρόριζα.


Το αφήνουμε να μείνει όλη νύχτα
Την επόμενη  το ξαναβράζουμε και προσθέτουμε μισό λεμόνι προς το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου