Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΠΙΤΣΑ





από την Νικολέτα, κόρη της Ελενα Γεωργιου

Υλικά
Για την ζύμη
- ½ κιλό αλεύρι
- 6 γρ μαγιά
- 1 φλ του καφέ ελαιόλαδο
- ½ κ γ αλάτι
- 1 ½ ποτήρι άγλυκο γάλα Νουνού
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
-αν χρειαστεί και λίγο αλεύρι επιπλέον
Για την σάλτσα ντομάτας
- ντομάτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
- 1 ξερό κρεμμύδι
- λίγο ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
- ζαμπόν
-  τυριά  διάφορα
- χαλούμι
- καλαμπόκι


Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά για την ζύμη και μόλις δούμε πως δεν κολλάει στα χέρια, κάνουμε την ζύμη μια μπάλα. Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε για ½ ώρα περίπου. 

Εν τω μεταξύ τρίψουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι σε ένα μπολ, ρίχνουμε λίγη ρίγανη και λίγο λάδι. Ετοιμάζουμε επίσης τα υλικά για την επικάλυψη. 
Κόβουμε τα τυριά και το ζαμπόν σε κύβους και στραγγίζουμε το καλαμπόκι. 
Αφού δούμε πως η ζύμη μας φούσκωσε κόβουμε το 1/3 και το ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο με τον πλάστη. 
Ανοίγουμε το φύλλο μεγαλύτερο απ ότι είναι το ταψί μας. 
Τρυπάμε με ένα πιρούνι την ζύμη μας. 
Βάζουμε την σάλτσα ντομάτας και την στρώνουμε με ένα κουτάλι. 


Πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα τυριών, περιμετρικά βάζουμε περισσότερο και το ρολάρουμε , για να κάνουμε κόθορο.





Τρυπάμε και τον κόθορο με το πιρούνι.
 Προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε κόψει σε κύβους. Πασπαλίζουμε  από πάνω και λίγο τυρί ακόμη. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 0 μέχρι να ροδίσει η πίτσα μας.
Καλή μας όρεξη!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου