Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ




από την Stella Glava

Υλικά
- 7 μεγάλα αυγά
- 200 γρμ. ζάχαρη
- 250 γρμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 50 γρμ. σπορέλαιο
- 125 γρμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
Στερεά υλικά
- 230 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρμ. αλεύρι μαλακό
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γλ. κανέλα
- ¼  κ.γλ. γαρύφαλλο
- ¼  κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 30 γραμ. κακάο
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
- 500 γρμ. νερό
- ½  λεμόνι χυμό και φλούδα
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 500 γρμ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη
- 200 γρμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 200 γρμ. κρέμα γάλακτος
- 35% λιπαρά
- λίγο ψιλοκομμένο καρύδι

 Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα–φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.
Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά και τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά. Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι. Αφήστε τη να κρυώσει τελείως. Για την κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα.


Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.
Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί. Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου