Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ




από την Stella Glava

Υλικά
Για την ζύμη
-  1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γραμ.
- 150 γρμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
- 180 γρμ. σπορέλαιο
- 500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
- 3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
- 1 φακελάκι (20 γρμ. )μπέικιν
- αλάτι
- λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κρόκος αυγού για επάλειψη
- σουσάμι προαιρετικά
Για τη γέμιση
- 300 γραμ. φέτα σκληρή σε τρίμματα
- 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- λίγο πιπέρι
- 1 αυγό

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα εύκολα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη αυτή, πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ.
Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.


Αν θέλουμε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου