Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ


από την Γιάννα Παρασχοπούλου

Υλικά
-  300 γρ ζάχαρη
-  900 γρ ξύδι (έβαλα μηλόξυδο)
-  1 φλιτζανάκι του καφέ μέλι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε και καραμελώνουμε την ζάχαρη. 






Προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει κι αυτό και να ενσωματωθεί με την καραμελωμένη ζάχαρη. 

Ρίχνουμε λίγο λίγο το ξίδι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15-20 λεπτά περίπου.


Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα με τα γούστα μας είτε μέλι , είτε λίγο ακόμη ξίδι.

ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ


Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε μπουκάλι όπως αυτό της μουστάρδας.

Άμα δούμε πως είναι πολύ πηχτό και δεν βγαίνει εύκολα, αραιώνουμε με λίγο ξίδι.





3 σχόλια:

  1. εγω το φτιαχνω με ξυδι σπιοτικο απο κρασι ιδια ποσοτητα πετιμεζι μερικα συκα και ροδια .Τα σουρωνω μετα απο 2 μηνες πολτοποιοντας τα συκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο πρεπει να ειναι φανταστικο! Ποιο υγιεινο 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή