Υλικά
- 5 λίτρα πρόβειο γάλα
- 1 κουταλιά ξινό διαλυμένο μέσα σε ένα ποτήρι νερό.
- χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Έπειτα από 30' περίπου λεπτά αποσύρουμε και ρίχνουμε μέσα το νερό με το διαλυμένο ξινό.
Παρατηρούμε πως ''κόβει'' αμέσως.
(εάν θέλουμε να το ξεράνουμε για να έχουμε τυράκι για τα μακαρόνια τότε θα ρίξουμε 2-3 κουταλιές αλατιού μέσα και θα ανακατέψουμε,)
Τότε με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε την μάζα σε ένα άλλο σκεύος που έχουμε τοποθετήσει μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε να στραγγίξει όλο το υγρό του. Βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται 1 εβδομάδα περίπου.
Εάν το αφήσουμε να ξεραθεί (για μακαρόνια)θα το βάλουμε σε στεγνό και δροσερό μέρος και θα το αλείψουμε με λαδάκι για να αποφύγουμε την μούχλα.
Εμείς το βάλαμε και σε ένα βάζο με ελαιόλαδο/ ξερό κόλιανδρο και μπούκοβο έτσι για μια πιο γκουρμέ συνταγή!!
Σημείωση!!!Το τυρόγαλο που έμεινε θα το φτιάξουμε τραχανά!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου