Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΜΑΡΩΣ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ



από τον Ιωάννη Τριφύλλη

Υλικά

- 1 φλιτζάνι λάδι
- 4 φλιτζάνια σιμιγδάλι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
- 8 κουταλάκια του γλυκού στέβια
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- μισό κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο
- μισό κουταλάκι κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- το χυμό από 1 πορτοκάλι
- 2 ποτηράκια του κρασιού σπιτικό λικέρ από βύσσινο

για το σιρόπι

- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 8 κουταλάκια στέβια

για το στόλισμα 

- καρύδια αλεσμένα
- 2 κουταλάκια στέβια
- λίγη κανέλα



Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με την στέβια το χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα και την κανέλα με το γαρύφαλλο.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με τα υλικά μας.
Ζυμώνουμε τα υλικά αλλά όχι πολύ για να μην σκληρύνουν.
Τα πλάθουμε σε σχήμα μακρόστενο και τα πιέζουμε έ τον πάτο ενός ποτηριού για να πάρουν το σχέδιο.



Τα βάζουμε σε ταψί πού έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.



Ετοιμάζουμε το σιρόπι  βάζοντας το μέλι το νερό και την ζάχαρη να  πάρει μια βράση για 4 λεπτά από την στιγμή του βρασμού.
Βουτάμε τα μελομακάρονα λίγα λίγα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά ανάλογα με πόσο μελωμένα τα θέλουμε.
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε στην πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου