από την Μπέρρυ Γραφάκου
Υλικά
- 500 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. ζάχαρη
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κουταλιά κοφτή σόδα
- ½ ποτηράκι κρασιού
κονιάκ
- 2 βανίλιες
- 900 γρ. περίπου αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
- ζάχαρη άχνη.
- 200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και ανθόνερο(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη στο μίξερ,
ρίχνουμε τη σόδα
στο χυμό λεμονιού ( προσοχή αφρίζει) και μετά στο μπολ, το κονιάκ τις βανίλιες,
χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Καλό
είναι στη τελευταία φάση να ζυμώσουμε με το χέρι...
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίζει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ.
Προσθέτουμε στο τέλος και τα αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε και ψήνουμε για 30
λεπτά στους 180.
Βγαίνουν 40 τεμάχια αν τους θέλουμε μεγάλους και 60
αν τους θέλουμε μικρούς (της φωτογραφίας είναι μεγάλοι).
Αφού ψηθούν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και στη
συνέχεια πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη (το πασπάλισμα γίνεται καλύτερα με μικρό
σουρωτήρι).
Τους έτρωγα παιδί...γίνονται μόνο με ελαιόλαδο που στη Μάνη είχαμε πάντα σε αφθονία σε αντίθεση με το βούτυρο, είναι νόστιμοι και υγιεινοί.
TIP: Επειδή το λάδι δεν ομογενοποιείται εύκολα, μπορούμε
να το παγώσουμε λίγο στην κατάψυξη για να έχει συμπεριφορά βουτύρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου