Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά (για 100 μικρά κομμάτια περίπου)
- ½  κιλό βούτυρο
- ½  κιλό μαργαρίνη
- 1 κούπα άχνη ζάχαρη
- -4 βανίλιες
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
- 1500 με 1600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κούπα αμύγδαλα χωρίς φλούδα (προαιρετικά)
   (Εγώ έβαλα φιλέ αμυγδάλου)
- 2 κούπες άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη μαζί στο μίξερ για μισή ώρα περίπου, μέχρι να αφρατέψουν και έπειτα προσθέτουμε  τις βανίλιες, το τσίπουρο ή ούζο, την άχνη ζάχαρη, συνεχίζουμε το χτύπημα και όταν ενσωματωθούν μεταφέρουμε σε λεκάνη
Συνεχίζουμε με το χέρι, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι.


ΔΕΝ ζυγώνουμε μόνο ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και να γίνει μία ζύμη μαλακή και αφράτη ,να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και από τα χέρια.
Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα τα προσθέτουμε τώρα και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου και έπειτα πλάθουμε κουραμπιέδες σε ότι σχέδιο και  σχήμα θέλουμε 


Τους τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0 για 30 λεπτά
Δεν περιμένουμε να πάρουν χρώμα, τους αφήνουμε  να κρυώσουν πολύ λίγο και τους μεταφέρουμε  σε μια λαδόκολλα (πάνω στην οποία έχουμε  πασπαλίσει άχνη ζάχαρη)


Και αρχίζουμε  το πασπάλισμα, 
συνεχίζουμε  την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κουραμπιέδες!!!!

Παρατηρήσεις
1 : Δεν παραζυμώνουμε και δεν πιέζουμε τη ζύμη μας ,γιατί οι κουραμπιέδες μας θα γίνουν σφιχτοί αντί για αφράτοι!!!

2 : Οι κουραμπιέδες δεν φουσκώνουν και δεν απλώνουν οπότε, σε ότι μέγεθος τους πλάσουμε  έτσι θα μείνουν.
3 : Μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε  εξ ολοκλήρου βούτυρο ή μαργαρίνη το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο έτσι κ αλλιώς!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου