Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΝΑΣ ΓΛΥΚΟ



από την Evi Nikolaidou  με φταίχτρα την Stella Vidali

Αγαπημένα μου μαγειράκια,καλήν ημέραν να έχετε(που δεν το βλέπω δηλαδή,κατόπιν του πονήματος τούτου)! Όπως καταλαβαίνετε,για άλλην μίαν φοράν,εδέχθην πιέσεις,να σας ταλαιπωρήσω με τα χαζογραφόμενά μ (εκ της διαχείρησης)! 
μεγαλούργημα τούτο,που ακολουθεί, φέρει τον υπέροχον τίτλον ''ανανόγλυκο'',αλλά και ''ροδακινόγλυκο'' ή και ''μαρμελαδόγλυκο'' ,γενικότερα δε ό,τι σας κατεβάσει η γκλάβα σας! Είναι μουλτιτσόιζο!
Λεπόν,που λέτε,τα ξαδέρφια (καλή τους ώρα) θεώρησαν σωστό,να με καλέσουν για μασαμπουκίαση και ο ρητός λέγει '''οπου βρίσκεις μάσες κάθεσαι,στις μπούφλες γίγνεσαι μπουχός''! Έτσα,ξεκουβάλησα και πήγα! Και τι δεν είχαν φτιάξει!!! 
Η ξαδέρφη μ η κ. Stella Vidali είναι εξαίρετη μαγείρισσα και είναι και στην ομάΣ,αλλά είναι του ντροπαλού,οπότενες δεν μας γράφει! 
λέγαμε; α,ναι!
Μια έρμη συνταγούλα πήγα,να γράψω και άρχισα τα του σογιού μ! 
Το γλυκούλι τούτο είναι πολύ γρήγορο κι όχι σαν του φίλτατου κι αγαπημένου κ. Ιωαννης Τριφυλλης(του διαχειριστή μας ντε,που τον καλοπιάνω τώρα,για να μην φάω διαγραφή,γιατί τούτος είναι σκλερός και διαγράφει όποια μέρα κι αν είναι,δεν περιμένει τις Δευτέρες σαν κι εμάς) που με έβαλε και παιδευόμουν μετά του μερεντόγλυκού του! 
Κι αφού σας έκαμα τον πρόλογο,ας περάσω και στο κυρίως θέμα! Αυτός ο γλυκός δεν θέλει πολλά,είναι του ολιγαρκούς(στις θερμίδες δεν ξέρω,με χαζά δεν ασχολούμαι)! 
1. Λεπόν,αν είναι ανανόγλυκο,χρειάζεται κονσερβούλα σε ανανί(νέο χρώμα),αν είναι ροδακινόγλυκο ,θέλει κονσερβούλα ροδακινί(αυτό το χρώμα υπάρχει,ε;),αν είναι μαρμελαδόγλυκο, χρειάζεται ένα βαζουλίνι μαρμελαδί(αυτό το χρώμα ποικίλει ανάλογα με τα γούστα σας)!
2.Θέλει κι ένα κουτί ζαχαρούχο γαλατάκι (το να έχετε φρέσκο γάλα και να το τιγκάρετε στην ζαχαρίτσα,πιστέψτε με,σας περικαλώ,δεν λέει)!
3. Άντε και γύρω στα 600 γραμμάρια γιαουρτοσάκουλο,το στραγγιστό ντε! Μην πάρετε τώρα εσείς το άλλο το απλό το γιαούρτι και το κρεμάσετε σε κανά σακούλι,για να γενεί γιαουρτοσάκουλο,χλωμό το κόβω... 
4. Και για το τέλος θέμε και Φτι μπέρια μπισκότα (πάρετέ το και στα φρανσέ ''petit beurre'',για να μην λέτε,ότι είμαι ντιπ του πεταματού δηλαδήΣ)! Τώρα μικροβούτυρα μπισκότα δεν ξέρω,τι θέλει,να εννοήσει ο εφευρέτης,αλλά τες πα! 
Αυτά τα 4 πραματάκια τα εκτελούμε κανονικά τοιουτοτρόπως: δέρνουμε απεγνωσμένα το γιαουρτοσάκουλο μετά του ζαχαρούχου γάλακτος κι αφού γενεί εν συμπούρδουλον και ξεραθεί κι ο μίξερος,το παρατάμε στην άκρη και περιλαβαίνουμε τα Φτιμπέρια, τα εμβαπτίζομεν εις το ανανοζούμι, στο ροδακινοζούμι, σε ένα ζουμί, σε κάτι τέλος πάντων (νερό δεν ενδείκνυται,σας το λέω), τα παρατάσσουμε στην σειρά εις εν ταψίον,πυρέξι,ό,τι έχει ο καθείς ,άνωθεν πετάμε κείνο,που δέρναμε πριν και πάνω από το δαρμένο τα κομματάκια του ανανέος,του ροδακινέος, τι στο καλό έχουμε βάλει επιτέλους! 
Συνεχίζουμε το υπέροχο μας γλυκό, μέχρι να τελειώσουν τα πραματάκια! Και καλή σας όρεξη!!! Και για να γράψω 3 σειρές,που είναι όλη η συνταγή,έκανα μια ώρα,γιατί,σας το ματαλέω, με απειλούν με διαγραφές,αν δεν γραφεί του αλαμπουρνέ!!!
 Και μην νομίζετε,ξέρω και γράφω και ανθρωπίνως,ας όψονται τα σκασμένα,που έχω για φίλους...
ΥΣ. Συγγνώμη για την ταλαιπώρια,όσων το διαβάσουν αυτό το πράγμα, να ζητήσουν από την διεύθυνση του καταστήματος! Εγώ δεν ...😜
ΥΣ.2. Άμα θέτε,ρίξτε του και κανά δυο μυγδαλάκια! Καλό κάνουν τα ξηρά καρπά!!! 
ΥΣ.3.Η φώτο θα ανεβεί εκ της διευθύνσεως!
ΥΣ.4 Ουφ! Τελείωσα!!!


Stella Vidali
 Evi Nikolaidou καταρχήν να ευχαριστήσω για τα καλα λόγια και να συμπληρώσω

1.Δεν θελει μιξερ,ενα κουτάλι η το σύρμα είναι οτι πρεπει
2.Για πιο ελαφρύ βάλτε γιαουρτι ε 2% η 0%, ομως τοτε πρέπει να βάλετε ενα φύλλο ζελατίνα, με το γνωστό τρόπο πρωτα σε κρυο,στραγγιζω,σε λίγο ζεστο απο το ζουμι της κομποστας
3.εκτός απο πτι μπερ μπορουμε να βάλουμε σαβαγιαρ η οτι μπισκότα θέλουμε 
4Ειναι πολυ καλο μετα απο ενα ΒΑΡΥ γευμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου