Ελλάδα!!
Μια όμορφη χώρα με πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα.
Οι κάτοικοι της από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..αφού έλληνες υπάρχουν παντού.
Χαρούμενοι, γλεντζέδες φιλόξενοι και καλοφαγάδες!!
Έτσι λοιπόν η ελληνική κουζίνα..είναι εμπλουτισμένη με παραδοσιακές γεύσεις από όλη την επικράτεια αλλά και από τις γύρω περιοχές..αφού το προσφυγικό στοιχείο..είναι πολύ σημαντικό.
Μικρά Ασία...Πόντος..Ανατολική Ρωμυλία..Μακεδονία, Θράκη ,Ήπειρος Πελοπόννησος , Ρούμελη και τα νησιά μας!!! Ελάτε, να συμμετέχουμε στην δημιουργία μιας ομάδας όπου θα παρουσιάσουμε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές από τις γιαγιάδες μας και τις μανάδες μας που έχουμε καλά φυλαγμένες στην μνήμη μας!!
Με την κρίση που περνά η πατρίδα μας..ας θυμηθούμε τις
παραδοσιακές μας γεύσεις..και ας ξεκολλήσουμε από τα ξενόφερτα πιάτα που μας παρουσιάζουν !!

Ι.Τριφύλλης-Γ.Παρασχοπούλου-Σ.Καλαϊτζίδης

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΚΩΚ ΓΙΓΑΝΤΙΟ


από την χρυσα κυριακοπουλου

Υλικά (για ταψί Νο 28 -30)
Για το κωκ

- 4 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 ½  κούπα αλεύρι
- 1 σφηνάκι γάλα
- 1 μπεικιν
Για την κρέμα
- 1 κρέμα γάλακτος 500 ml (για ζαχαροπλαστική)
- ½  ζαχαρούχο
Για το σιρόπι
- 2 ½  κούπες νερό
- ½  κούπα ζάχαρη
- 2 βανίλιες
Για το γλάσο
- 2 κουβερτούρες γάλακτος
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι, το βράζουμε για 8 λεπτά από το σημείο βρασμού και όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για το κωκ να αφρατέψουν και βάζουμε το μείγμα μας σε στρογγυλό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 0  κελσίου για 20 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει αφαιρούμε τη λαδόκολλας και μετά το κόβουμε στη μέση , οριζόντια, έτσι ώστε να έχουμε δύο δίσκους.


Μέχρι να κρυώσει εντελώς χτυπάμε την παγωμένη κρέμα και όταν φουσκώσει και αρχίσει να πήζει τότε ρίχνουμε λίγο λίγο το ζαχαρούχο και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να έχουμε μια ωραία σαντιγί.
Τοποθετούμε τον ένα δίσκο από το κωκ σε μια μεγάλη πιατέλα, σιροπιάζουμε, στρώνουμε από πάνω την κρέμα και "καπακώνουμε"' με τον άλλο δίσκο τον σιροπιάζουμε λίγο και ετοιμάζουμε το γλάσο


Κόβουμε τις κουβερτούρες σε κομματάκια, τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο και το ηλιέλαιο , κλείνουμε καλά με μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά περίπου να λιώσει η σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και αφού κρυώσει λίγο περιχύνουμε το κωκ μας....
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά ,αφήνουμε ένα βράδυ για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και την επόμενη μέρα...απολαμβάνουμε!!!!!

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου